Sziasztok!❤️ A mai bejegyzésben azoknak szeretnék segíteni, akik nem tudják hogyan váltsák ki a tojást külömböző ételekben. Nem feltétlenül arra szolgálnak a tojáshelyettesítők, hogy a tojás ízét reprodukáljuk, hanem arra hogy az ételeknél elérjük a megfelelő állagot. Fontos tudni, hogy nem minden ételhez jó egy tojáshelyettesítő, ezért érdemes őket váltogatni, attól függően, hogy mit készítünk.
Rántotta/omlett
Nekem ez az egyik kedvencem, mert nem csak finom hanem sok értékes tápanyagot is tartalmaz, ráadásul nagyon jó opció arra az esetre, ha sósat akarunk reggelizni.
Csicseriborsólisztből készül, emiatt nagyon jó növényi fehérjeforrás, ehhez kerülnek fűszerek, növényi tej esetleg egy kevés fekete só a tojásos íz elérésének érdekében és semmi más nem kell hozzá. Tehetünk bele zöldségeket és olajmentes serpenyőben kisütve pár perc alatt elkészül.
Tofurántotta összemorzsolt tofu fűszerek és fekete só. Hasonlóan készül, mint a csicseris rántotta.
Sütikben, kekszekben, fasírtokban
Talán ez az, amitől a legjobban szoktak tartani az emberek, amikor elhagyják a tojást, hiszen azt gondolják hogy tojás nélkül nem állna össze a tészta. Szerencsére ez nem így van, sőt több opció van arra, hogy mivel válthatjuk ki a tojást a sütikben.
Lenmag: 1 tojás = 1ek őrölt lenmag + 3 ek víz (alaposan összekeverjük és 10-15 percre hűtőbe tesszük, amíg zselés állaga lesz)
Chia mag: 1 tojás = 1ek chia mag + 1/3 bögre viz (alaposan összekeverjük és 10-15 percre hutobe tesszük, amíg zseles állaga lesz)
Banán: 1 tojás = 1/2 banán (villával összenyomkodjuk)
Almapüré: 1 tojás = 1/4 bögre almapüré
Mogyoróvaj: 1 tojás = 3ek mogyoróvaj
Felvert tojásfehérje
Aquafaba: 1tojásfehérje = 2ek csicseri konzerv levéből (ezt kell ugyanúgy felverni, mint a tojásfehérjét)
Instagram:@fruzsvegan
Facebook: Fruzsvegan